Відкритий
урок
англійської
мови
у 7 класі
вчитель Чуприна С.В.
Тема: Рецепти приготування ЇжІ.
Мета: ознайомити учнів з новою лексикою на тему «Приготування
їжі» та навчити використовувати її в
усному мовленні; навчити складати рецепти простих страв; практикувати в аудіюванні,
читанні, говорінні за темою; повторити граматичний матеріал (злічувані та незлічувані
іменники, займенники many\much);
Розширювати знання учнів
з кулінарії країн, мова яких вивчається, розвивати
мовну здогадку;
Виховувати охайність,
акуратність.
ОБЛАДНАННЯ: мультимедійна
установка, презентація вчителя,
карточки з завданнями, картинки, костюми, магнітофон,
аудіозапис
пісні.
ПЛАН УРОКУ
I.
ПІДГОТОВКА ДО СПРИЙНЯТТЯ ІНШОМОВНОГО МОВЛЕННЯ
1. Привітання
2. Повідомлення теми та мети уроку
T: Today we are going to speak about food, different national dishes, methods
of cooking and recipes. You ‘ll learn some English and American recipes and
take part in a TV –show.
If you are active, I’ll give you a card. You’ll count
your cards at the end of the lesson and get a mark.
3. Уведення в іншомовну
атмосферу
Гра «Їстивне - неїстивне»
Вчитель
швидко називає
щось їстивне
або неїстивне.
Якщо учень чує
назву чогось їстивного,
він
каже : «I like
it. It’s tasty.”
, а якщо неїстивного,
то каже :”I don’t like
it. It’s
disgusting”.
Sausage a
peach a hot cat a dish
Luggage a
beach a hot dog some fish
French fries the
Black Sea a pear a cake
flies the
black tea
a chair a
lake
4.Повторення вивченого раніше матеріалу (способів приготування їжі (bake, roast,
grill. fry, boil. simmer. steam, chop, peel). Робота в парах.
T: Let’s revise how we can cook food. Look at the screen and make up short
dialogues.
На
карточках \ екрані схема діалогу :
P1: What shall we do with …?
P2: First … them, then … them.
|
Onions – chop \ fry
Potatoes – peel \ boil
Beetroots – wash \ bake
Vegetables – wash \ steam
II.
ОСНОВНА ЧАСТИНА УРОКУ
1. Подання
нового лексичного матерiалу (beat. grate. melt. pour. squeeze. stir)
T: Most people can prepare a simple salad without written directions.
But many foods are prepared according to a recipe. You can find lots of recipes
in different cookbooks and magazines. So you should know some new words to
understand them.
А) Учитель жестами демонструє дії і озвучує нові слова, а учні
повторюють
слова і здогадуються про значення , потім відповідають на питання ( What do
we beat? What
do we
grate? What do we
pour?) і читають слова ( слова написані на екрані)
Б) Учні
добирають слова до малюнків (впр. 1,
стор.36)
2. Читання.*
Учні
виконують впр.2 , в якій добирають до
кожного нового дієслова
набір
слів,
що утворюють з ним фразу.
3. Аудіювання.
T: Well, you have memorized some new words but I think everybody is
hungry now. Let’s go to a café. It’s called The Crazy café. Take these cards.
You are going to listen to a merry song. It is written on your cards . But some
words are absent. So, first read the song, then take your pens, listen to the
song and fill in the gaps.
(Учні слухають веселу пiсеньку
про покупки в магазинi i вставляють на слух пропущенi слова).
T: Now
exchange the cards and check your desk mate’s work. How many words have you
heard? Now let’s sing!
Учні
перевіряють
правильнiсть виконання ( обмінюючись картками), дивлячись
на екран, виставляють один одному оцінку i спiвають пiсеньку.
Hello and welcome to the Crazy Café
We’ve got
fast food and drinks
on sale.
Are
there any
cheese or meat
sandwiches?
And
is there any water or orange juice?
I’m sorry to say
There aren’t any sandwiches today.
There isn’t any meat or cheese.
There isn’t any water or juice,
But there are some burgers and a lot of chips
And you’ve got some Cola
So let’s sit down and stay.
4. Говоріння
Учні
складають рецепт приготування борщу.
T: So we have been to the Crazy Café. But usually we stay at home and
cook something tasty. We are Ukrainians. Ukrainians have a lot of national
dishes.
A) Which of them do you know?
b) What is the most popular Ukrainian dish?
c) What ingredients do we need to cook it?
(Meat, potatoes, cabbage, beetroots, carrots, tomatoes,
an onion, greens, spices, sour-cream)
d) What cooking utensils do we need?
(a saucepan, a frying-pan, a spoon, a knife, a grater, a cutting- board,
a ladle)
e) Let’s discuss How many \ much food do we
need? Look at the table and ask each other questions about food. If we
ask about the things we can count we ask How many?
If we ask about something that we cannot count we ask How
much?
P1: How
many potatoes do we need?
P2: I think, 3 or 4 potatoes.
P3: How
much meat do we need?
P4: I think, 500 grammes.
Пiдказки: …grammes,
. a head of …, a bunch of …, some…, a spoon of…
|
f) T: Now look at the scheme and make up the recipe of borshch.
Учні складають рецепт ( ланцюжком)
Схема для вiдповiдi:
1) Cook …
2) Peel…
3) Slice…
4) Chop…
5) Put… into the saucepan.
6) Add…
7) Put … into your plate.
|
5. Читання, говоріння. Гра «КУЛІНАРНЕ ШОУ». Робота в групах.
T: I’m sure , you can cook borshch.
Can you cook it?
Do you sometimes help your mother to cook?
Do you like to watch TV shows about cooking?
Which of them do you know?
So, I think everybody is ready to take part in the TV
show “Tasty Country”. You represent the USA
and you’ll try to cook a British dish. You will cook PUMPKIN PIE and you will
cook SCONES. Do you know anything about them? Look at the pictures, and start your work!
Take these cards and put them in the correct order matching the
pictures.
Americans British
“PUMPKIN PIE” “SCONES”
1.
Take the
pumpkin and wash it. 1.
Mix the flour and baking powder.
2.
Cut the
pumpkin into 2 parts. 2.
Add some butter, sugar, raisins, an egg
and milk.
3. Put it into the saucepan and cook until 3. Mix the pastry.
soft.
4
Mash the
cooked pumpkin with a blender. 4. Roll out the pastry to about 1 cm . thick.
5 Add some sugar, milk, eggs, spices. 5. Cut into rounds.
6. Bake the pie for 50 min. 6.
Bake for 15-20 min. in a hot oven.
7. Enjoy your pie! 7.
Enjoy your scone
Учнs
складають рецепти і швидко
вишиковуються, тримаючи кожен свою карточку і малюнок перед
собою. Потім
учні
зачитують рецепти і перевіряють
правильність,
дивлячись на екран(дошку).
III. ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА УРОКУ.
1) Домашнє
завдання (впр. 4, стор. 37-38)
2) Підведення
підсумків.
T: Today you have spoken about methods of cooking and national recipes.
Can you write a recipe of a dish? Yes, you can. But while cooking you should
remember some rules:
1)
Wash
your hands before cooking.
2)
Wash
up after cooking.
3)
Serve
your dish with a smile.
4)
Say
“Enjoy your meal!”
3) Виставлення
оцінок. Учням пропонується підрахувати кількість зароблених балів
(за отриманими заохочувальними карточками) і виставити собі оцінки за урок.
Комментариев нет:
Отправить комментарий